Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümlerin, geç müdahaleden kaynaklandığını söyledi. Akdağ, hayvan nakilleri nedeniyle hastalığın başka bölgelere de bulaşabileceği uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye ve Yemen arasında sağlık alanında yapılacak iş birliği konularını görüşmek üzere gelen Yemen Sağlık ve Nüfus Bakanı Abdulkarim Yehia Rasae ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’yle (KKKA) hastalığına neden olan kene türlerinin ahır hayvanlarına da yapıştığına ve çiftlik hayvanları üzerinde, onları hastalandırmadan çoğaldığına dikkati çekti.
Bakan Akdağ, şunları kaydetti: “Kene konusunda özellikle çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanların dikkat etmesi gerekiyor. Vücudun çıplak kısımlarının örtülmesi önemli. Ayrıca bir kene yapışması olduğunda mutlaka doktora gidilmeli. Ölümlü kene vakaların büyük çoğunluğunda vatandaşların, sağlık kuruluşlarına çok geç intikal ettiğini görüyoruz. Vatandaşın 15-20 saat sonra intikal ettiğini görüyoruz. Hastalığı bulaştıran keneler, yüksek kesimleri, bodur ağaçların bulunduğu vadi yamaçlarını tercih ediyor. Özellikle hayvan nakliyle başka bölgelere de bulaşması mümkün. Sonuçta hastalanan kişilerin erken tespit edilmesi gerekiyor. Dünyada, kene ısırması sonucu ölenlerin oranının yüzde 20-30’lara çıktığı ülkeler olduğunu biliyoruz. Biz de gerekli önlemler sayesinde bu oran yüzde 6’larda kaldı.”
Aşı ve serum çalışmalarının Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nın öncülüğünde bilim adamlarının yürüttülerini bildiren Akdağ, “Bu konuda sonuç alınması kısa sürede mümkün değil. Bir aşı serum geliştirilebilir. Bu konuda bir tarih vermemiz mümkün değil” dedi.
Akdağ, hastalığın doktorlara neden bulaştığı yönündeki bir soruya ise “Ani müdahaleler sırasında yeterince önlem alınmıyor ama bununla ilgili yeni bir genelge yayınladık” yanıtını verdi.
17 Temmuz 2008 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder